Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Monday, July 20, 2009

Ke arah bonsai adenium

Kawan2

Kali ini saya 'upload' beberapa 'seedling' adenium yang saya ujikaji untuk mendapatkan adenium bonsai.. semuanya saya buat teknik 'root reform' dan pangkas pucuk untuk dapatkan bentuk akar dan rimbunan daun yang di khayalkan... hanya masa menentukan... untuk makluman.. pokok pokok yang saya 'test' ni bersaiz 'seedling' yang berharga hanya RM3 - RM 3.50 sepokok... dulu masa duk ghairah belajar buat ..pi beli 10 pokok yang berege RM10... semua mampuih.. isk isk isk..terbang RM100.. sebab? kekurangan ilmu dan pengalaman..maka kat sini saya 'share' dgn kengkawan caranya ye..


Ni le hasil 'graft technique' yang tak jadi.. tapi induk dia tak dibuang biar je dia tumbuh cabang baru.
'Seedling' yang dipangkas 100% pucuknya. Nah! keluar 3 cabang baru yang boleh dikatakan agak sama jaraknya..
Ni pun satu lagi kegagalan teknik buat 'grafting'.
Dah nampak 'bushy' kan? Saya suka bentuk batangnya yang berbentuk silinder dengan harapan bila buat root reform akan keluar akar seolah olah membentuk akar banir di bawahnya... boleh ke korang 'imagine'kan ni?

Sama gak la cerita dia mcm pokok di atas tu..

Saya suka 'seedling' ni... tetiba je 'feel' tu datang bagitao pasal 'seedling' ni... macam ada harapan nak keluar bunga yang cun je..

'Seedling' dalam 'tupperware' ni adalah eksperimen untuk hasilkan pokok adenium yang serendah mungkin di permukaan media.. nanti nampak seolah olah dia berbunga di atas tanah!

Satu eksperimen lagi untuk hasilkan bonsai adenium berbentuk 'forest type'... seolah nampak mcm sekumpulan pokok adenium yang hidup berumpun.


Hasil pemangkasan 100% telah keluarkan 4 cabang baru.

Ni plak batang dia di tanam separuh dari saiz asal.. cuba nak hasilkan akar baru disekeliling batang yang tertanam.. nampak macam akar akar dihutan yang balut pokok pokok besar la kononnya nanti

Saja guna plastik sebab senang nak monitor akar dia. Cun woooo bunga dia..kaler merah mak ngah.

Dah nampak cun dah yang ni.. cuma kena 'repair' sikit 'part' daun dia tu la..bagi besar lagi kanopi dia..

Bunga ni juga cun! putih dengan 'line' merah di tepi... hasil pangkasan, setiap cabang keluarkan minimum 2 cabang baru.

Lagi seedling cuba (dieksperimenbonsaikan) ... word dalam kurungan tu tak dak dalam adab bahasa melayu ye..





Kasi potong habis! Keluar dah 4 cabang baru.. ni diharapkan akan hasilkan bonggol yang bulat... dengan akar mcm janggut sotong dan rimbunan daun yang 'best'...

1 comment:

Izzatul Azima said...

Salam.. I just start tanam edenium. So far, not so well. Haritu beli kat Floria 2013. Baru lagi la, dlm sebulan. Semalam dh bebunga. Cuma nk tanya, kenapa bunganya yg baru naik tu, tetiba je mati sebelum kembang. Ada tips tak? Anything, blh jenguk blog saya at iazima@blogspot.com. Tq