PENGUMUMAN PENTING

FESTIVAL Anggerik Shah Alam kali ke 20 telah dibatalkan oleh Jabatan Taman dan Rekreasi MBSA. Harap maklum.

Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Tawaran hebat melalui Karangkraf Mall

Tawaran hebat melalui Karangkraf Mall

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Saturday, June 19, 2010

Cycad @ Paku Aji @ Bogak @ Paku gunung

Kawan kawan...

Aku cuba bercerita pasal pokok purba ini ye...mungkin ada antara anda yang amat meminati pokok yang dikatakan telah berada di bumi ni pada 280 juta tahun yang lalu.




Kenapa aku ingin berartikel mengenai pokok ini?

Semalam aku berkesempatan berkunjung ke gerai Brader Remy yang berasal dari Batu Kurau yang menjual pokok ini di Festival Orkid@Tasik 2010.

Hasil sembang sembang dengan Brader Remy..aku akui dia memang berpengetahuan dalam pokok ini..maka aku pun berguru le serba sedikit dengan dia pasal pokok ni..untuk tambah pengetahuan pasal pokok.

Asalnya adalah seperti aku dengan dunia pokok eksotik...bermula dengan hobi..Pokok ini amat perrrlahan pertumbuhannya..banyak terdapat di negeri-negeri belah utara Malaysia Barat.

Pokok ini terdapat jantan dan betinanya...cara nak mengenalnya ialah..pokok betina berbonggol besar dan tidak meninggi...pokok jantan berbonggol kecil dan tumbuh lebih tinggi daripada pokok betina..

Pembiakan adalah melalui biji benih (sesuatu yang 'rare' untuk diperolehi) atau anak pokok..Akarnya tidak menunjang tetapi seperti akar pokok kelapa..hidup di habitat asal di celahan batuan gunung.

7 comments:

MINAT ORKID said...

Bro boleh beri contact penjual tu?

. said...

boleh tuan..tunggu esok..saya upload closed up every plant yang dia nak jual....nanti tuan terus roger dia..

Dangau Poultry Farm said...

saya ada buat koleksi pokok nie.. bukan senang nak ambil pokok nie dari tempat asal.. pernah turut serta expedisi ke habitat asal.. memenatkan tp seronok juga..

ayie nusantara said...

salam..leh kongsi pasal crite ni..mmg minat nagn pokok ni..ader 3 pohn dirumah,dan berniat nak tambah koleksi,ader sape2 nak jual leh sendkan ke emel sy (pic dan harga)
sangghodorm@gmail.com

I wong (依之汉) said...

memang exotic pokok ni. Secara asasnya cycad memang susah nak dibiakkan dan pertumbuhannya memang lambat. Dulu ada juga saya teringin nak tanam di hadapan rumah tapi teringat pulak pesan kawan yang pokok ni kalau tak jaga betul akan rugi. Rugi sebab ada orang curi. huh!?

ayie nusantara said...

Hahaha..kat trgganupn ad kes curi pokok ni,tp y bnyk blaku keatas species cycad dr new zealand y saiznye lbh kecl snang utk dlarikan dan smmgnya lbh mhal dr bogak ni..pd pgtahuan sy pkok bogak tmpatan skrg amat susah utk ddpati trutama utk bntk buyung atau pkok y dbela pd stu tmpoh y lama dhalaman rmah,dn sy skrg ad 4 phon utuk djual,tp xtahu mcm mane nk upload gmbr,sape2 y brmnat bleh pm ke 0139493262..serius buyer only

Sarah Arsad said...

Pokok ni banyak terdapat di Kilim Karst Geoforest Park, Langkawi. Berasal dari zaman dinasour. habibatnya di celah2 batu kawasan gunung ganang.usianya boleh diketahui daripada panjang batangnya.semakin panjang batangnya, semakin lama la usia nya....sekian..