Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, August 25, 2009

Rasa 'fed-up' nak beli orkid dah!

Tu la yang aku rasa bila balik ke TBV kali ni, mungkin sebab sedih ada beberapa orkid yang aku sayang dah menuju ke syurga. Ialah hampir 3 minggu rasanya tak balik untuk buat 'maintenance', dek kerana masalah yang diberitahu sebelum ni.
Apa-apa pun kali ni di TBV, sungguh banyak orkid yang sedang berbunga. Enjoy la ye.
Phal bellina yang sedang 'dirogol secara beramai-ramai' oleh lalat buah.

Catt aclandiae yang tahun ni sahaja dah 3 kali berbunga di TBV.

Antara phal yang low 'quality' tetapi harum, maka aku simpan gak la, tu le nasib beli pokok yang tak dak bunga lagi.
Cirr auratum yang menarik! Bunga dah la 'pink', pokoknya pula kaler merah keunguan...

Bulbo hybrid yang amat rajin berbunga.
Brassia yang amat senang berbunga apabila diberi taraf penduduk tetap di TBV

Catt yang menarik perhatian Menteri Perumahanku.



Rasanya bukan musim anosmum sekarang, tetapi ntah kenapa yang sepokok ni berbunga la pulak.
Cirr lepidum. Antara spesis yang senang berbunga dan dijaga.
Hybrid yang menarik.


5 comments:

mizahanan said...

sekadar jadi tajuk.. kekekeke

nway cantikla C. auratum tuh, mana nak carik?

Kunang-Kunang said...

anosmum yang akak beli di serdang dulu masih tak berbunga2 lagi. Sabar...

. said...

Cikgu Miza..

Insya Allah..jika berjumpa lagi orang asli jual di Muadzam... saya belikan.

. said...

Si Kunang-kunang ..:)

orkid spesis seperti diketahui ia bermusim..mungkin di Selangor ni belum tiba musimnya...masa 'show' bulan september minggu lepas..tiada anosmum yang masuk bertanding..

mizahanan said...

mekasih Tan Sri, oppss kalu ade B. medusae, angkatkan sekali yer, dh lama saya carik.