Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Sunday, August 15, 2010

Tak nak tapi tewas

Baru-baru ni temankan seorang kawan mengELSI ..katanya nak cuba-cuba tanam orkid..nak cari yang wangi....alih alih aku lak yang terjebak...memang sah le...kalau nak berpantang beli orkid..jangan pergi nurseri orkid...kalau tak..sah le bentan...sebab langgar pantang...he he he..

Kaler hijau yang bersih menarik vanda hibrid ni...dah la wangi...bunga yang padat dan spike yang panjang daripada geng2 dia yang aku tengok tengah berbunga..tu yang buat aku angkat...masa aku letak kat tepi kereta sebagai tanda aku mao orkid ni..ada seorang customer duk datang belek belek pokok ni...mungkin dalam hati dia...aiyak! macam mana wa talak nampak ini pokok...


Bila kena cahaya senja...dia tukar ala ala gold kaler tu....

Kaler yang garang dan lip yang gelap buat aku beli lagi dendro mini ni.


Vanda Mimi Palmer...memang terkenal dengan baunya yang wangi sedap...kalah bau perfume orang perempuan.. :)

Rhyncostylis coeletis 'blue'..pokok kena jangkitan Phytoptora tapi aku angkat gak le sebab kualiti bunga dia cun...sekarang tengah rawat.

Beli sebab student aku nak buat projek akhir tahun....sampai sekarang circuit depa tak siap siap lagi test..

Wangi...comei..ada blood catt aclandiae rasanya ni..

1 comment:

Cath J said...

Oh wow... cantikkkk....