Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, December 21, 2010

Usaha dah, tinggal doa dan tawakkal je.

Alhamdulillah...akhirnya siap jugak draf buku orkid aku....minggu depan nak serah pada penerbit untuk depa review...kot depa berkenan ..maka akan dipublishnye lah buku orkid aku ni...jika depa tak berkenan..jawabnya...aku frame buat kenang-kenagan je le....sambil tunggu other publisher yang berminat le plak..


Tajuk ni aku propose je..depa boleh ubah jika depa nak ubah....


Aku propose 16 bab + satu bab bonus pasal penanaman orkid vanila di Malaysia...ni dari title buku sehinggalah bab 6


Ni plak bab 6 hingga bab bonus...


Ni le ketebalan draf buku aku jika dibandingkan dengan duit syiling seposen..


Buku ni aku propose konsepnya ala-ala mcm korang buat tutorial la...siap gambar kaler lagi...dari sejarah orkid...mengenal dan memilih jenis orkid sehinggalah mengenal penyakit (secara bergambar) dan memilih racun yang tepat untuk rawatan.

Aku tak kisah depa nak olah ayat...janji technical info mesti tak lari supaya tak mengelirukan pembaca kelak...Usaha aku dah siap..sekarang ni aku hanya berdoa dan bertawakkal je la..semoga publisher itu menerima buku ini...

Satu lagi...kalo le jadi publish buku aku ni...tolong le beli sebuah ye..support aku...supaya ada semangat untuk menulis buku seterusnya...

Setakat dalam peringkat draf ni..aku dah menerima 2 tempahan mulut...terima kasih kepada Tuan Hj Zain(Jalan Kebun) dan Kak Noraini(Temerloh) yang mempercayai kredibiliti aku walaupun buku ni masih draf je...sesape nak tempah boleh le..kalau ramai berminat at least boleh la aku jadikan testimoni kepada publisher minggu depan.. he he he :)

5 comments:

MAZA said...

Salam Tn TS.

Saya nak satu..kalo tak terbit pon yang draff pon ok.

mohdfarazi said...

tahniah... harap2 boleh terbit secepat mungkin...

Dragon Hill said...
This comment has been removed by the author.
Dragon Hill said...

soft copy pon cukup la utk aku....haha

hakim72 said...

nak juga satu set..tak kira la publish ke..tak..