Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, February 7, 2012

Bulbophyllum phalaenopsis


Bulbophyllum phalaenopsis...satu spesis orkid liar  yang berasal daripada Papua New Guinea. Orkid ini merupakan orkid yang terbesar sekali di dalam genus Bulbophyllum. Aku dapat spesis ini  pada tahn 2002 lai ( kalo tak silap la)..bermakna dah hampir 10 tahun dalam simpanan aku. Susah berbunga tetapi asalkan daunnya sihat.... segar bugar ..panjang cantik dah cukup buat aku puas hati. Kalau ada pelawat datang ke TBV, memang orkid ini menjadi  focus point si pelawat.


Deretan pokok pokok di atas merupakan hasil daripada  usaha aku membiakkannya...aku menggunakan teknik semaian  '1 bulb'. Aku  discovered teknik ni secara tak langsung. Masa memula dapat dulu aku menyampah tengok ubinya yang tak berdaun terlalu banyak. Aku potong dan buang...alih alih dalam sebulan 2 ...aku tengok ada anak keluar daripada ubi botak tu....apalagi...aku ambik balik dan tanam la...dan hasilnya aku dah ada dekat 20 rumpun orkid Bulbophyllum phalaenopsis.


Tip penanaman Bulbophyllum phalaenopsis.

Media
Spesis ni suka air banyak..kalo aku tanam kat kayu..aku tepek bebanyak moss...kalao tanam dalam pasu aku guna 100% moss sebagai media dia...sebab hasil penyelidikan low class aku....kalao moss tak cukup  atao erti kata lain dia tak dapat air yang cukup akan memberi kesan kepada;

a. pertumbuhan bulb baru yang lebih kecil
b. bulb bulb lama akan kecut, maksudnya dia terpaksa supply air untuk pertumbuhan bulb baru
c. daun lama akan gugur...susah nak dapat rumpun daun yang banyak..ini kalo ikut teori biologi yang aku belajar masa form 5 dulu...mungkin dia nak kurang kesan kehilangan air yang disebabkan dek proses transpiration.


Baja
Spesis ni pun kuat makan baja..baja kerap sikit...3 hari sekali le kalo boleh....mcm aku ni yang balik 2 minggu sekali....aku tibai setiap hari ada di TBV aku akan baja dia ni....tapi dengan low dose la...

Cahaya
70% maksimum yang korang boleh bagi....minimum tak dak...suka hati korang la...tetapi kalao redup sangat gerenti le tak dak 'chan' ( perkataan ni saja je aku tulis mcm ni)  nak berbunga.


Sekian, moga korang dapat  manfaat
Khairimhd
Khairi Nordin
( 2 2 tu nama pena aku ler kokononnya)



1 comment:

MINAT ORKID said...

Saya tak pernah dapat tengok bunganya lagi. Yang saya miliki pun kecik je lagi, entah bila sampai masanya ye...