Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, August 28, 2012

Dendrobium tobaense







Spesis Dendrobium yang susah nak hidup di tanah rendah. Aku SANGGUP jaga spesis ni lepas seorang kawan offer nak hantar ke TBV lepas aku berikan syarat, kalo mati jangan salahkan aku ye.....sebab spesis ni memang antara Dendrobium yang  susah  di low land..apa yang korang boleh harap ialah....dia boleh  adapt dengan suasana lowland  untuk jangkamasa yang aku sendiri pun tak tahu.....lepas foto bunga dia ni aku shoot, aku buang terus bunga dari pokoknya..sebab nak anto signal kat sistem pokoknya...nko belum sedia untuk mati.....besarkan anak yang keluar tu dulu.....sebab ada newshoot keluar dari  matured stem dia ni....


1 comment:

MINAT ORKID said...

Cantik bunga ni tuan, first time tengok.