Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Wednesday, October 31, 2012

Kenapa Vanilla bernilai tinggi?


Aku nak bercerita pasal Vanila lagi..iaitu perisa yang diperbuat daripada sejenis orkid liar..sebelum ni aku dah menulis satu artikel pasal Vanilla di dalam buku tulisan aku 'Variasi Teknik Menanam dan Menjaga Orkid'..... Sesaper yang belum beli...pergi ler beli...penerbit dia KarangKraf....ramai dah baca kata buku yang aku tulis ni best wooo, very informative ( ha ha ha.....bior aku jek diri aku sendiri sikit).

Rupa kulit buku yang aku tulis

Kali ni aku nak add info pasal penanaman Vanilla....supaya sesiapa yang nak melabur dalam perladangan Vanilla di Malaysia ni dapat beri pertimbangan sehabis mungkin tentang cabaran dan risiko yang bakal dihadapi.

Hujung minggu lepas...balik bercuti raya haji...aku tertengok dokumentari TV tentang sebuah rencana berkenaan Perladangan Vanilla..

Sebab tak tengok dari awal...aku ingatkan rencana itu berkenaan  Perladangan Vanilla di Malaysia...aku TERKEJUT bercampur GEMBIRA..sebab akhirnya ada Ladang Vanilla di Malaysia yang telah mengeluarkan hasil yang LUMAYAN...sekali layan  terus....rupanya di MADAGASCAR daaaaaa... dan negara ini memang terkenal dengan pengeksport Vanilla dunia...ladang-ladang Vanilla di sana kalo nak banding dengan negara kita...mcm ladang sawit la......depa ada ladang vanilla....kita ada ladang sawit..

Peta Madagascar...negara pulau yang dok sebelah Afrika


Ulang Nota;

1. Vanila adalah sejenis orkis liar yang digunakan sebagai perisa makanan yang dipanggil PERISA VANILA lerrr...aiskrim, kek, roti, wangian dan aku pernah jumpa KONDOM pun ada  VANILLA FLAVOUR...gitu ler kuatnye penangan Vanila kepada penduduk bumi.


Product akhir Vanilla 
(source of photo: bakingbites.com)

Kondom perisa Vanilla 
(source of photo: condomdepot.com)



2. Bunga orkid Vanila hanya mampu kembang setengah hari jerrr...di hutan ia didebungakan oleh sejenis lebah...lupa dah aku nama lebah tersebut...

Dua nota di atas cukup  untuk korang  ingat betul betul..ini adalah 2 ciri terkenal pasal Vanila.

Bila aku terus layan rencana tu.....aku simpulkan....VANILA BERNILAI TINGGI kerana prosesnya...prosesnya banyak  dilakukan secara MANUAL....

memang YA, sekilogram Vanilla boleh mencecah RM1000....wow! kayo memag kayo!

Meh aku  ceritakan prosesnya...ni apa yang aku tengok kek dalam rencana tu lerrr..

1. Vanilla kena tanam lerr...kasi besar....untuk ladang depa tanam dengan gunakan pokok perumah..sebab Vanilla ni hidup dia memanjat..melilit....

ada mitos pasal cerita Vanilla ni....dulu dulu di Zaman purbakala ....ada sepasang kekasih ...cinta larangan la.....sorang kaya sorang miskin......bila dah terhalang...depa lari masuk hutan..konon nak hidup mati bersama la....bila bapak awek dia dapat tahu....hantar satu team untuk trace depa...bila dah jumpa depa bunuh....darah mengalir dilantai hutan.....tiba tiba ( biasa la...perkataan yang biasa digunakan untuk scene move) aliran darah couple ni bertukar menjadi sejenis pohon yang terus tumbuh melilit ....pohon tu ler Vanila!

Bunga Orkid Vanilla 
(source of photo : spiceline.com)


2. Bila Vanilla dah besar...keluar bunga...tibalah masa yang PENTING...iaitu proses pendebungaan..kena secara manual sebab nak pastikan ia jadi buah...ye le..dah buat ladang kan!.....sebab bunga Vanilla ni kembang setengah hari jer....maka SETIAP HARI le  peladang perlu round  seluruh ladang untuk cari bunga yang bersedia untuk di debungakan ....so leceh kan...tak heran le kenapa harga Vanilla mahal!

Proses pendebungaan pun kena ada skill juga...TIP yang aku dapat dari otai otai orkid...bunga orkid bersedia utk didebungakan bila dah terdapat LENDIR kat stigma dia....ala macam manusia gak la....bila  dah BERAIR..tu tanda  korang dah BERSEDIA untuk buat finishing kan?....orkid mcm tu jugak la..

Cara pendebungaan Vanilla 
(source of photo : spiceline.com)


3. Bila dah didebungakan...kena tunggu jadi buah... dah ambik masa lagi....tak heran le kenapa harga Vanilla mahal!

4. Bila dah berbuah dan bersedia dituai....petik le dari pokok ke pokok....lepas tu bawak ke tempat pengumpulan...proses mengGRED pun dilakukan...juga secara MANUAL...tak heran le kenapa harga Vanilla mahal!

5. Lepas dah gred, depa rebus plak vanilla tu...untuk tujuan matikan sebarang anasir anasir yang boleh rosakkan buah tu.....buah  buah vanilla yang tengah direbus tu plak kena di kacau.....HANYA YANG EXPERT jer boleh kacau buah tu...kalau takat  masuk kerja baru 3 hari...jangan harap le......mao kena terajang!...Experts tu le akan decide dah boleh angkat ke belum....Memang dia power....ala ala DIKTATOR!....tak heran le kenapa harga Vanilla mahal.

Buah Vanilla segar
(source of photo : vanillareview.com)

6. Lepas tu depa kena keringkan..dibawah sinaran mentari.....proses ni diulang ulang..sehingga buah vanilla betul betul kering....masa ni buah vanilla yang asalnya hijau dah bertukar rupa ke coklat gelap...pagi jemur ...petang depa bungkus balik dalam plastik...esok pagi datang ...keringkan lagi.....petang bungkus....sebab nak pastikan buah vanilla tu betui betui dah kering..... kalu pagi tu baru je jemur....selang 15 minit ..hujan turun..depa kalut le angkat masuk balik dalam plastik......semua MANUAL....so, tak heran le kenapa harga Vanilla mahal!

Proses pengeringan buah vanilla 
( sourceof photo :  spicelines.com and worwildlife website)


7. Lepas tu....Bangggg... Mari makan...wife aku panggil untuk dinner....tak sempat le aku nak habiskan tengok rencana tu....dek .sebab keluarga mentua aku duk ramai dah standby nak makan sekali....aku bangkit le pergi makan....

tapi aku rasa proses proses yang sempat aku tengok dan cerita balik kat sini dah cukup untuk beri gambaran kat korang pasal pemprosesan Vanilla kan?

Haaaa macam mana? Nak buat ladang Vanilla di Malaysia tak?

No comments: