Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Monday, June 29, 2009

Yang lama tapi makin besar - part 1

  • Hai kawan kawan semua... banyak pula pertanyaan berkenaan Tillandsia ye..maka kali ni saya 'post'kan beberapa foto Tillandsia daripada koleksi saya...kebanyakkan adalah pokok -pokok yang lama tetapi telah membesar menjadi 'clump'...

  • Telah lama tak membeli sebab lebih menumpu kepada penyakit utama iaitu orkid...juga menumpu ( dari segi RM le ) pembinaan dan pembesaran rumah orkid di TBV...dan Tillandsia memang cantik bila ia mencapai saiz 'clump'.. nah saksikan le ye..


  • Tillandsia memang tak cerewet nak jaga... rujuk le artikel saya sebelum ni di sini ye..

Dah lupa le nama dia ni.. Ni pemberian 'officemate'..dengan perjanjian bila dah berbunga dia mintak sekeping fotonya..sebab dia kata dah bela 10 tahun..tak pernah berbunga..dan saya sukakan cabaran ini!Tillandsia karwinskyana kalau tak silap...dalam keadaaan basah dia nampak 'purplish'Ni T. ionantha...saja tanam atas kayu akuarium..nampak lebih cun...ala ala bonsai...memang sesuai sangat le nak letak atas meja ofis ye..Ni pun T.ionantha..tapi 'variety' lain..juga tanam atas kayu akurium...dia dahbalut seluruh kayu dah..memang nampak cunnnnnn sangat!Ni gabungan beberapa Tillandsia..konon nak buat ala ala 'vertical garden' le..tapi malas... tu yang gantung gitu je...maklum le banyak masa ke orkid...Ni pun dah lupa nama dia..Ni T. ionantha 'Mexico' ni..Ni Tillandsia hybrid..Tillandsia HoustonNi pun T.ionantha 'Mexico'..Ni pun T.ionantha 'Mexico'Ni T.ioantha 'variety' apa ntah...dah lupa le..Tillandsia disticha kalo tak silap..'first time' nak bunga ni...tak sabar nak tengok rupa bunga dia...

No comments: