Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Sunday, May 23, 2010

Impian belum jadi kenyataan


Ini le impian aku..nak terbitkan satu buku pasal penanaman orkid yang mampu menjadi rujukan popular dikalangan penggemar orkid di Malaysia..nak tulis dengan berkongsi pengetahuan dan pengalaman aku sendiri selama 7 tahun menanam orkid

Pandangan aku..Malaysia kekurangan buku-buku dalam kategori botani yang boleh dijadikan rujukan..kebanyakkan buku yang aku baca tentang orkid adalah daripada luar negara, yang mana iklimnya tak sama...

Di Malaysia pula, ada penulis tentang orkid yang menulis dengan fakta yang salah dan ada juga yang turut menciplak sebahagian artikel yang aku tulis di internet dan diterbitkan..

Akhir kata..tapi tak tao le bila nak jadi bukbu aku ni..banyak benda kena fikir dan dugaan....

5 comments:

ibuintan said...

tahniah ts,
moga cepat impian terlaksana,
akak boking satu

Shida said...

Semoga berjaya!

Orkid La said...

Tahniah, Kita support dari belakang. Kalau jadi Kenyataan Orkidla Q beli buku tu serta tandatangan sekali yer. Buku tentang Hoya ada tak?

. said...

Buku tetang Hoya baru siap 1st draft je..semua buat ikut mood je...

MrKerTonG said...

Tahniah,Semoga cepat sikit siap buku orkid...dan Kagum dgn usaha tn ts utk TBV.semoga satu hari nnt jadi tempat rujukan para pengemar orkid...dan lebih menarik kalo ada satu kawasan khas orkid melaysia...all da best!