Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Wednesday, July 28, 2010

Bila MMISS bertanya

keri... kalu spike kekeringan lom sempat besar tu apa puncanya ek. camner nak get rid kumbang kuning


Reply 1818# MMISS

Ada 2 soalan kat sini ye..OK ..try jawab satu per satu

keri... kalu spike kekeringan lom sempat besar tu apa puncanya ek.

Spike kering ada 2 sebab...
1. pokok terlalu kekurangan air..maka untuk menyelamatkan dirinya dia perlu korbankan bunga...lihat ada tak tanda tanda kekurangan air...cara nak kenal..kalau simpodial orkid..lihat pada SHRINKING DEGREE of the pseudobulb...kalau monopodial...lihat pada daunnya....warna agak hijau kusam..

pokok kekurangan air selain dr kadar penyiraman yang tak cukup mungkin berpunca daripada akarnya yang telah rosak/reput dan tiada akar baru yg keluar lagi....

2. MICRO CLIMATE terlalu lembap dan penyakit bawaan kulat dan bakteria menyerang tangkai bunga...kalau rhyncostylis...biasanya kita tak sedar pucuk bunga yang baru nak naik tu terendam dek air yg bertakung kat celah daunnya...




camner nak get rid kumbang kuning
Kumbang kuning atau nama lain dia ialah KUMBANG BELANGKAS ( rujukan perosak tanam di Malaysia terbitan MARDI)....kumbang ini akan meninggalkan larvanya yang akan memakan keseluruhan bunga orkid anda...

untuk MEMBUNUH SECARA CEPAT perlu guna RACUN KIMIA...diTBV saya menggunakan... CONFOR ( 1liter RM75, penggunaan 2ml utk 10liter air )...Carbaryl ( 1kg RM35, 25g untuk 10liter air )....dan terbaru saya gunakan satu lagi racun yg dah lupa namanya yang mampu menghapuskan juga penyakit FISH EGG... ( 1 liter RM105, 5ml untuk 10liter air).. saya guankan racun ni secara berselang dgn neem oil...iaitu

confor + baja ---->neem + baja ----->carbaryl + baja ----> neem + baja -----> racun baru + baja


kenapa buat begini?
untuk elakkan serangga develop imun system terhadap sesuatu jenis racun....

boleh ka kalau guna alternate racun jenis lain?
boleh..dgn syarat racun itu mampu mengawal/merawat penyakit yg kita nak kawal/rawat... contoh di atas itu ialah yg saya praktiskan di TBV sahaja.


( Transkrip daripada sebuah forum, seorang pengunjung forum tersebut bertanya tentang penyakit orkid )

3 comments:

mohdfarazi said...

salam...

sy pernah dimaklumkan bahawa seelok-eloknya neem oil dan baja seaweed jangan dicampur sekali. betulke?

. said...

dalam baja seaweed ada mikrob...kalau campur mungkin dikhuatiri akan mati..

tapi nutrien dalam seaweed masih ada...

jika nakkan hanya nutrien, boleh je campur neem oil dgn seaweed..

atau..jika tuan menggunakan racun kimia..maka campur je le...sebab mikrob sah mati bila tuan meracun...

Khalifah said...

kat mana boleh saya dapatkan racun carbaryl