Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Sunday, May 10, 2009

Blooming at 2nd week of May 2009

Sampai di TBV pada hari Jumaat malam Sabtu, 8 Mei 2009, 'best' lak tengok bulan mengambang penuh di celah pepohon di TBV. 'So', terus le capai kamera 'and shoot' satu 'frame'.
Ni la ha rupa bunga Brassavola perinii...amacam? Cun tak? Cuba korang tengok kualiti Phalaenopsis bellina ni..amacam? Kaler menarik, 'round shape' .. bukak 'flat'. Dah lupa la beli kat mana, dah 4 tahun jaga.Phalaenopsis bellina ni memang 'out' le kualiti dia..cuma harapkan bau wangi je.. itulah nasibnye bila beli pokok orkid yang belum ada bunga.. Ni plak Phalaenopsis cornu cervi dari Siam.Dendroium bullenianum...seronok giler aku bila tengok dia berbunga..dah lama ku idamkan nak spesis ni..baru 3 bulan je dapat dia ni..Sphato ni dah tunjuk dulu tapi kali ini aku balik ke TBV dia punya 'pose' ngancam plak...'shoot' je le sekali lagi..bunga dia akan bertukar dari 'yellowish background' kepada 'pinkish background'...aku rasa korang tentu setuju dengan aku tentang 'part' dia yang paling cun..'lip' yang merah!

2 comments:

Kak hanim said...

Cantik-cantiknya bunga.

. said...

Alhamdulillah Kak..