Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, April 20, 2010

Kenal penyakit orkid: Serangan siput

Jom kali ni aku try cuba ajor korang pasal Siput plak..

2 foto kat bawah ni ialah contoh serangan pucuk anak orkid yang telah diserang olegh siput..

Siput jenis apa? Tak kira apa jenis..asal nama pangkalnye SIPUT je..sure dia akan menyerang orkid..

Serang kat mana? Biasa siput akan menyerang kat tempat-tempat yang lembut bahagian orkid..seperti daun baru...mata tunas dan juga akar orkid..

Cara menyerang? Biasanya dia akan makan sikit2...dan aktif pada waktu malam..

Kesan serangan? Pokok akan terencat pertumbuhannya...ye le..sebab daun dan akar sudah rosak maaa...




Cara nak kawal?
Korang guna je racun siput..pi beli kat kedai racun...yang low-class sekampit RM5 je..yang power sikir sekilo RM12...

Cara TBV?
Terima kasih..terima kasih sebab menjadi pengikut mazhab TBV...:)
Selain guna racun siput SIPUTOX aku juga menggunakan racun serangga penghisap air tanaman...aku guna CONFOR...tapi untuk siput aku bancuh dengan dos yang tingi...sebab aku ada teori TBV aku sendiri..

Apa teorinya?
Cuba korang ambik racun serangga dan korang tonggang sebotol..mampuih tak? Kalau ikut hukum akal sure le korang mampuih sebab dos racun tu tinggi dan boleh membunuh manusia..so teori ni le aku guna pakai untuk counter attack serangan siput dan belalang di TBV...

Harap korang lebih faham sekarang dan terus gila dengan orkid.

4 comments:

nathrah said...

En Tangansejuk..tumpang tanya, catt saya baru bertunas muda. sori saya tak pandai guna term sifu2 orkid.tunas tu dah cantik nor, dlm sejengkal. tetiba pangkalnya jd hitam mcm nak mati. kenapa yer? pokok induk pun dah jd kekuningan. letak bawah owning, siram pg petang. apa masalah sebenarnya tu? harap dpt membantu.. :(

. said...

nathrah

Boleh emel foto tak..saya rasa tu sejenis penyakit bawaan kulat..boleh saya buat satu artikel pendek tentang penyakit tu nanti..sama sama dpt manfaat.

nathrah said...

nanti saya ambilkan gambarnya. email en mcm mana yer?...

. said...

emel saya ada kat tepi blog saya ni..belah kanan..scroll down slow slow ye