Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Tuesday, April 13, 2010

Kumbang belangkas

Kumbang belangkas ni memang perosak orkid yang amat di 'bengkek' oleh penanam orkid. Nak pula kalau penanam komersial..mao pecah kapla, 'tension' sebab bunga banyak rosak..

Ni ha rupa Kumbang belangkas....ni le nama tempatan yang diberi..mungkin disebabkan kumbang ni selalu berkepit jantan betina...mereka kalau menyerang tanaman biasa ber'couple' le...

Rupa daun yang di serang Kumbang belangkas.

Lagi 'tension' bila bunga kena serang ye tak? Abih hodoh rupa bunga yang asalnya cun..


Cara kumbang ni musnahkan pokok orkid anda..
1. Makan daun dan bunga orkid
2. Meninggalkan zuriat larva-larva yang akan mengambil alih tugas mak bapaknye...iaitu makan bunga orkid korang le..

Cara nak rawat
1. Gunakan racun serangga..
Neem or H20 based insect spray...kalau nak 'power' lagi pergi cari Carbaryl (Kelas 3) atau Confidor (Kelas 3) atau Confor (Kelas 2).

2. Korang boleh kutip dengan tangan le..

6 comments:

ibu intan said...

salam ts, memang sakit jiwo ngan kumbang couple ni, akak kalau dapek trus picit2 sampai lumat yo, sakit mato nengok bunga yg comel tp dah berlubang2 tu...kalau jumpo larva pulak akak ambik trus bakar...

Natasha said...

letak la gambar close-up... tak nampak la

Shida said...

Tangkap dan penyekkan!

Shafa said...

Selama nie tertanya2 gak kenapa daun okid sia jadik camni, rupa2nyer ternoda oleh dek kumbang belangkas, TQ bg maklumat, bnyk membantu maklum ler sia nie baru nk tersembam kat dunia okid. lg satu nk tanya neem oil tu leh campoq ngan baja breen tak.

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

. said...

shafa..boleh campur..tiada masalah...