Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Thursday, April 1, 2010

Sempena Satu Peristiwa di TBV

Tak lama lagi..sempena sesuatu peristiwa di TBV..saya ingat nak lepaskan beberapa pokok/keratan/anak benih 3 spesis Dendrobium yang saya sayang...khas untuk geng HG di sini sahaja.

Pokok 1 : Dendrobium anosmum semi alba... saya ada 3 variety..Filipina, Irian Jaya dan Malaysia.. yang Filipina mari tak perlu untuk dijual sebab korang boleh pergi menYERDANG...harga di Serdang utk variety Filipina ialah RM40...tapi auntie tu jual anosmum semi alba ni ikut mood..masa mood tak baik..TAK MAO JUAI

Begitu juga dgn variety Irian Jaya....belum bersedia untuk dilepaskan sebab tak banyak...dulu beli anak 6 inci...RM15...di Taman Orkid KL

Yang saya nak lepaskan ialah Dendrobium anosmum semi alba variety Malaysia...yang ni dr area Cameron Highland...lama dah punya koleksi ni..bertahun tahun dah dalam tangan... gerenti boleh bunga...tak bunga kalau dah beli..boleh pulang balik...saya pulangkan balik duit anda.. ( Kuantiti nak dilepaskan mungkin hanya ada 3 pokok/keratan/anak je ) .. 1 Kak Tina dah book...maka tinggal le 2 je lagi..

(Terkini, 1/4/2010, 11.50 am - Tawaran ditutup. Semua dah habis ditempah - Kak Tina, Enie dan Angerikrimba)


Pokok 2 : Dendrobium panduriferum : Saya beli dulu ni di Seremban..as a Dendrobium lampongense..tetapi keluar panduriferum..OK lor... ( Kuantiti nak dilepaskan mungkin hanya ada 3 pokok/keratan/anak je ) ...1 Alifinara dah book ..maka tinggal je le lagi 2 ..

(Terkini, 1/4/2010, 11.50 am - Tawaran ditutup. Semua dah habis ditempah - Kak Sofie, Alifi dan Enie)


Pokok 3 : Dendrobium bullenianum - Haaaa.. spesis ni memang ramai orang yang tanya....pokok yang akan dilepaskan ialah daripada pokok yang berbunga dalam foto ni la..memang 6 tahun lepas di bawa masuk oleh Otai orkid Filipina...hutan sana mari..masa pesta Flora shah Alam....setakat ni yang sedia menunggu ialah Kak Ani Temerloh..dan Kak Tina..so apa apa hal pun 2 pokok/keratan/ anak saya WAJIB reserve untuk mereka dah.

Spesis ni ada 2 variety...highland dan lowland... yang saya punya gerenti lowland..tak bunga boleh pulang balik...

Anda juga boleh menYERDANG untk spesis ni dengan harga RM60..tapi kalau mood tak baik anda dpat TAK MAO JUAI!

( Kuantiti nak dilepaskan mungkin hanya ada 3 pokok/keratan/anak je ) ... 2 dah Kak Ani dan Kak Tina book ..tinggal le satu je

(Terkini, 1/4/2010, 11.50 am - Tawaran ditutup. Semua dah habis ditempah - Kak Ani, Kak Tina dan Kak Sofie)

4 comments:

IbuIntan said...

Salam e khairi... frust.... frust .nak jugak

. said...

maaf ye ibuintan..dah tak dak le untuk kali ni

Shafa said...

aduuhhh dusss..nper la cpt skt tutupnyer sades sia....bln dpn offer lg yerrrrrrrrr

. said...

shafa...stok tak banyak ..lepas tu plak spesis yang di offer susah nak dapat di tempat lain....