Page Abstract

1. Main
The main page of this blog. You are here. Page that collects photos from our plants collection(mainly orchids) that are flowering at the posted time.

2. About TBV
Introduction of TBV and Bera district (where TBV is)

3. About Pahang
Anything about the state of Pahang, such as interesting places to visit, activities of the population and many more.

4. Diseases
Share about the common diseases always occur to your orchid in the tropical climate.

5. Fungicide
The type of fungicide available in Malaysia to treat the plant's diseases.

6. Pesticide
The type of pesticide available in Malaysia to treat the plant's pest.

7. Fertilizer
The fertilizers that we use for our plants.

8. Nature
Any photo about the beauty of the nature in Malaysia from our view. They are may about the tree, waterfall or animal.

9. Insect
The page that collects my photo from macro shoot. Subject are all kind of insects found around my garden.

10. Scene
The page that collects all photo taken by my intuitive, something that caught my attention suddenly.


Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)

Nak belajar tanam Orkid? Dapatkan buku hebat ini :)
Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Boleh dibeli di Karangkraf Mall secara online ya. :)

Bab Bonus

Buku ini juga membincangkan mengenai perladangan Vanila di Malaysia di dalam Bab Bonus. Penulis memberi pandangannya mengenai permasalahan yang perlu diatasi sebelum melakukan pelaburan di dalam perladangan Vanila di Malaysia.

Thursday, April 23, 2009

Jangan stress nanti kena strok!

Tajuk di atas merupakan antara 'pegangan' cara menjaga kesihatan aku..kalau aku rasa 'stress' aku tinggalkan je keje..kasi 'cool' balik baru sambung.. bukan apa, nanti kena strok susah! Sape nak jaga pokok pokok di TBV.. :)

Kebetulan hari ni gaji..apa lagi.. 'lunch hour' tadi sempat le aku pergi membuang 'stress' aku ni..ke mana lagi kalau bukan ke nurseri le.. secara tak sedar ( tipu je ni ) aku dah sampai Dengkil.. dengar cerita nurseri kat sini ada jual Heliconia GERGASI...

Gambar sebelah ni ialah 2 Heliconia GERGASI yang aku beli.. asalnya aku hanya bertanyakan Heliconia Dinasour je..sekali kakak nurseri tu 'offer' aku 'another' GERGASI.. sambar je le ..duit tengah ada.. kang kalau tak angkat sampai rumah asyik teringat je ye tak ( petua membeli orkid telah aku 'apply'kan ).. 2-2 pokok ni akan aku bawa balik untuk menjadi penduduk tetap di TBV pada hujung minggu ni.

Jom aku cerita sikit pasal 2 GERGASI ni. Kita mula pokok dari kiri ye..

  • Heliconia mariae X Heliconia pogonantha cv Bushmaster - Ia lebih popular dengan nama Heliconia Dinasour. Sebab apa? sebab pokok matang boleh mencapai ketinggian 6 meter! Rasanya setinggi rumah teres 2 tingkat ni...Bunganye plak berjuntai sepanjang setengah depa! Setiap tangkai bunga ada sekitar 60 kuntum bunga!

  • Heliconia longa - Akak nurseri tu panggil Heliconia Devil's Tounge sebab bunga dia nampak menakutkan.. Kaler merah katanya..Si Lidah Setan ni, pokoknya boleh mencapai tinggi 7 meter! Tangkai bunga dia panjang dekat sedepa! Setiap tangkai ada lebih kurang 60 kuntum bunga!

Nanti kalau depa ni dah berbunga di TBV..aku akan tepek gambornya di sini.

2 comments:

mizahanan said...

mcm pokok pisang...

. said...

Ye cikgu..memang macam pokok pisang..semalam bila balik kerja, menteri perumahan tanya, apa hal plak pokok pisang ada kat sini? :)